Grupp E – Revanschen?!

bra

Brasilien har en revansch att utkräva från hemma-VM och storförlusten mot Tyskland. Neymar missade den matchen efter att ha fått en fraktur på en ryggkota mot Colombia. Både Neymar och Brasilien vill mer och vill visa att man är bättre än 1-7 och med den viljan kan man absolut nå långt här. Vägen till VM gick som en dans och man dominerade och var aldrig hotade. 10 poäng före tvåan Uruguay säger mycket. Jesus var lagets bästa målskytt i kvalet och att stoppa in honom med Coutinho och Neymar känns som en ruskigt stark trio.

Truppen man tagit ut bjuder väl inte på några större överraskningar förutom Fagner som är en ny bekantskap för mig. Han får väl rakt av Dani Alves plats som missar turneringen efter sin knäskada. David Luiz och Alex Sandro får även de göra Alves sällskap i soffan. Trots detta har man en riktigt fin trupp och har fått in en fin balans nu med flera bra defensiva mittfältare i Casemiro och Fernandinho i spetsen. Framåt har man riktigt fina spelare som vanligt att välja på. Neymar, Coutinho, Gabriel Jesus, Firmino, Willian, Douglas Costa…listan fortsätter.

Detta innebär en ruskigt stark startelva men även en bänk man verkligen kan förändra matcher med vilket naturligtvis är jätteviktigt. En bredd som gör att man kan rotera utan att tappa kvalitét. Ja, se upp, här är en riktigt guldkandidat. Ett offensivt spelande lag med bollinnehav som kommer vinna gruppen och kommer att få möta tvåan i Sveriges grupp i en åttondelsfinal. Sämre än kvartsfinal är med andra ord en rejäl skräll.

I gruppen finns även ett Schweiz som bara förlorade en match i kvalet mot Portugal och tvingades till playoff mot Nordirland som man löste med totalt 1-0 på en straff. Att komma tvåa i gruppen på 28 poäng säger kanske mer om gruppen än om Schweiz som inte har någon jättefantastisk trupp och en målvakt i Sommer som varit sista utpost sedan 2015. Man gjorde de bra i kvalet och släppte bara in 7 mål men, som sagt, det var mot Andorra, Lettland, Färöarna och Ungern. Schweiz är inte så bra som siffrorna säger.

Xhaka, som ska räknas som en av truppens bästa spelare, har inte haft någon rolig säsong och har verkligen inte lyft i Arsenal. Visst, en bra fot och skott men lika mycket tuff och ful vilket brukar leda till en del kort. Shaqiri är en gubben-i-lådan som kan avgöra matcher genom att göra det oväntade men har inte heller haft en jättebra säsong och har väl gjort en hel del dåliga uttalande gällande tiden i Stoke och lär mer leta ny klubb åt sig själv och försöker imponera för sig själv mer än laget. Seferovic är den som måste få bollarna i nät för att de ska ha en chans på en andra plats men det kommer bli otroligt svårt.

Costa Rica är laget som charmade många under VM senast där man gick vidare från en grupp med Uruguay, England och Italien. En uppgift som borde ha varit omöjlig men man stannade inte för de utan passade på att skicka ur Grekland innan man gick på pumpen mot Nederländerna på straffar i kvartsfinalen. Imponerande turnering och nu är väl frågan om man byggt vidare på detta?

Kvalet var ingen större svårighet men man fick se sig slagna av Mexico och gick vidare som tvåa i gruppen med ok siffror. Oscar Ramirez som rattar Costa Rica påstår att de nu ska toppa förra VM. Lycka till säger ja till La Muerte (döden) som han kallas. Costa Rica lär få otroligt svårt att lösa det denna gång. Framförallt då man förra gången mötte enbart större nationer som var bollförande och man kunde bara ligga lågt och kontra. Mot Schweiz och Serbien måste man nog iaf försöka bygga lite eget spel och det kommer passa dem dåligt. Man man kan kanske bli en nagel i röven för Brasilien dock som lär få locka med både pengar och kärlek för att få dessa krigare ur skyttegravarna nere hos Realkeepern Keylor Navas.

Navas kommer såklart bli viktig mellan stolparna men vi vet ju sen gammalt att han kan kasta in bollar i egen holk också. Hur många gånger höll egentligen Real nollan i år? Sex gånger sedan nyår i alla turneringar är svaret, kanske inte Navas fel alla gånger men inte är de någon galen vägg.

Förra VM snackades de mycket här hemma om Celso Borges som då spelade i AIK och gjorde en okej turnering. Spelar numera i depressiva Deportivo, kan väl lugnt säga att där har ingen gjort sig välförtjänt av löneförhöjning i alla fall. Oviedo är ett annat namn man känner igen som en Premier League försvarare. Har lirat i Sunderland som åkte ur Championship med hull och hår. Ja inte heller där en fin säsong att falla tillbaka på.  Blir landslaget den plats där dessa misslyckade säsonger glöms bort eller kommer för att spöka? Ja de gäller för anfallarna att verkligen ta vara på lägena som bjuds om det ska bli några poäng i gruppen. Bryan Ruiz och Marcos Urena är de som ska göra de framåt och vi får väl se om det går att dansa ännu en sommar?

Som sista danspartner i gruppen har vi Serbien som vann sin kvalgrupp före Irland, Wales och Österrike. Detta är blott andra gången man ska få spela VM och efter att ha missat 3 raka mästerskap. Nu ska de återigen få chansen att visa upp sig. Man deltog i VM 2010 och slutade då sist i gruppen trots att man slog Tyskland men slutade ändå efter både Australien och Ghana.  Revansch finns att ta för två herrar så var med då och som säkert tar varsin plats i backlinjen, Ivanovic och Kolarov.

Kolarov har ju fortsatt att sparka hästsparkar på hög nivå men Ivanovic har lämnat de lite större ligorna och åkt till Ryssland. Ivanovic har även chansen att bli historisk och spelar han alla 3 gruppspelsmatcher blir han den Serb som spelat flest matcher i landslaget. Truppen har fler kända namn i Nastasic, Matic, Milivojevic, Tadic, Ljajic och Mitrovic. Sköna namn att slänga sig med i soffan.

Det finns en elva som lirat på hög nivå och som presterat väl. Mitrovic som har smällt dit flesta bollar i kvalet för Serbien har fått en nytändning sen han blivit utlånat från skatorna till Fulham där han fått fart på målskyttet. Tadic är den andra poängspelaren i truppen med sina 7 assist i kvalet och dessa herrar är det som jag tror tar Serbien vidare frångruppen.

Tabellen:

  1. Brasilien
  2. Serbien
  3. Costa Rica
  4. Schweiz

Spelrekommendationer:

Brasilien bäst från Sydamerika @ 2.05 hos Coolbet

Gå vidare från gruppen Serbien @ 2.25 hos Coolbet

coolbet

%d bloggare gillar detta: