Grupp A – Den ryska teddybjörnen

Ja då var den snart här, den stora festen, föreställningen där drömmar ska upplevas och krossas. Där nya stjärnor ska födas och andra ska svalna och värd för skådespelet är Ryssland den stora björnen. Eller är den verkligen så stor längre? Inte mycket stort har väl egentligen hänt sen Salenko stänkte in 5 bollar mot Kamerun i VM-94 och vann skytteligan. Visst har de kommit och gått talanger som det verkligen lyst om och som kom till de stora europeiska lagen som Arshavin, Progrebnyak och Kanchelskis men nu är det ett landslag som kommer till VM på hemmaplan med en inhemsk trupp. Där finns inte längre några stora lysande stjärnor på det sättet. Visst kan de spraka ibland framåt med Kokorin och Smolov som har lyckats göra lite strutar men annars är det Dzagoev som ska skapa lägena. Vi kan kanske addera Golovin som egentligen är den enda spännande spelaren här tycker jag. Golovin är 22 år och representerar som många andra i laget CSKA Moskva, en snabb tekniker som mäktat med 15 landskamper sedan debuten bara 19 år gamla. Är detta den ungdomliga entusiasm som ska försöka få Nalle Puh att ryta? Annars återfinner vi gamla godingar här som Akinfeev, som mest är känd för att aldrig hålla nollan, och Zhirkov den gamla Chelsea- försvararen.

Som värdnation är ju Ryssland direktkvalificerade och det gör det hela lite svårare att veta hur de egentligen har presterat fram till mästerskapet men de har inte valt några lätta motståndare hittills. I träningslandskamperna har man valt att möta Argentina, Spanien, Brasilien och Frankrike inte direkt några duvungar. Man lyckades såklart inte vinna någon match men gjorde ändå 3 mål på Spanien vilket inte är helt oävet.

Ryssland kommer att få öppna detta kalas torsdag den 14 juni mot Saudiarabien, ett Saudi som verkligen haft en stökig uppladdning. Först nyper man en direktplats till VM på målskillnad precis före Australien. Sen väljer Bert van Marwijk att kliva av tränarposten då han inte kommer överens med ledningen som vill att han flyttar till Saudiarabien. Istället tar Van Marwijk över just Australien så han kommer vi ändå att få se i VM.

Saudiarbaien stoppar då in Edgardo Bauzo som förbundskapten men efter att han förlorat 5 raka träningsmatcher får han kicken, som sagt riktigt stökigt. I VM får vi istället se Juan Antonio Pizzi vid sidlinjen. Han har ju inte direkt fått någon tid på sig att få ordning på saker och ting och visst kommer Saudiarabien att bli en slagpåse i Grupp A men se upp för Mohammad Al Sahlawi som mäktat med 28 mål i landslagsskjortan. Yahya Al Shehri kanske är ett annat namn som ni som föjer La Liga känner igen, han är en av de 9 spelare som ligan köpte in i januari och sedan delade ut till olika klubbar, har vi hört något om dem sedan dess? Knappats! Saudierna gjorde ingen succé i Spanien och lär inte göra någon Succé i VM heller.

Favoritskapet i gruppen får Uruguay istället axla, börjar bli en rutinerad häst i sammanhanget då man kliver in i 3:e raka mästerskapet sedan Óscar Tabárez tog över 2006. Sedan dess har han även hunnit med att vinna Copa America 2011 och det här laget har potential att nå riktigt höjd. Till skillnad från Ryssland och Saudiarabien som nästan bara har inhemska spelar finns här spelar från den stora scenen ifrån lag som Barcelona, PSG, Atletico Madrid, Lazio ja listan går att göras lång.

Man gick vidare till VM som 2:a i gruppen efter suveräna Brasilien och man stänkte in 32 kassar främst genom Cavani och Suarez som inte behöver någon närmare introduktion men det är i andra delen av laget som jag tror blir nyckeln till framgång. I mittlåset hittar vi Diego Godin och José Maria Gimenez det helt suveräna radarparet från Atletico Madrid. De är vana att spela ihop och som de har gjort de i år bara 20 insläppt i ligan i skrivande stund och med det är de bäst i ligan, bara en kasse mindre än Barcelona. Lägg där även till 2 rutinerade herrar vid sidan om dem i Maximiliano Pereira 124 landskamper och Martín Cáceres 75 landskamper samt Muslera i holken med 96 landskamper. Ja de kommer bli svårt att få hål på Uruguay i detta mästerskap och visst kommer de leva upp till favoritskapet och gå vidare ur gruppen.

Utmanare till avancemang är faraonerna från Egypten, laget har faktiskt deltagit i två VM-slutspel tidigare men oj vad vi får vrida tillbaka klockan om vi ska minnas det. Man hoppas såklart att skapa ett större avtryck i Ryssland än de tidigare mästerskapen då man ännu inte lyckades att vinna en enda match vid de tillfällena. Nu finns absolut chansen inte bara att vinna en match utan att faktiskt ta sig vidare ut gruppen, de andas optimism i Egypten sedan Mohammed Salah gjort två mål i nästa sista matchen mot Kongo i kvalet och den andra på straff i 94:e minuten som skickade Egypten till VM.

Salah är svår att kringgå här vilken säsong han haft sedan han lämnade Rom för Liverpool. Skytteliga titeln och chans på champions League pokal är väl inget dåligt facit. Visst är det han som ska bära detta lag och likt Liverpools kontringar spelar Egypten på liknande sätt där man har en stark defensiv och faktum är att i kvalets 3:e runda släppte man bara in 3 mål och 3 av 4 matcher gick under 2.5 mål. Finns det något att tacka den snart äldsta spelaren i VM? Ja Essam El Hadary kommer att bli just de om han spelar vid en ålder av 45 år.

Men det finns fler kända ansikten i Egyptens landslag än Salah, för er som följer Premier League kommer ni kunna hitta Hegazy, Elneny, Elmohamady och Sobhi. Sobhi har faktiskt imponerat i sitt Stoke i år kanske kan han blomma ytterligare i detta mästerskap även om det inte kommer att spruta mål om honom eller om Egypten.

Så slutar tabellen
1:a Uruguay håller för favoritskapet och med det världsklass försvaret så kommer de bli svårforcerade och med två sylvassa anfallare kan det bära långt.

2:a Ganska jämnt här men väljer att tro på Egypten som har ett bra försvarsspel och vid rodret finns ju även Héctor Cúper som är en erkänt duktig defensiv tränare. Egypten har ju allt att vinna här och borde inte känna samma press som jag tror att publiken blir på Ryssland. Salah blir nyckeln, stod för 71 % av Egyptens mål i kvalet och måste bibehålla den nivån. Annars så kommer de vara målsnåla matcher att spela på.

3:a Ryssland känns inte längre som något starkt, roligt eller intressant. Trötta veteraner som aldrig blommade helt och tror inte att de kommer att hålla nollan många matcher med Akinfeev i holken som verkligen blandar och ger.

4:a Saudiarabien, starkt att komma hit men blir nog svårt att få till organisationen på så kort tid med ny förbundskapten.

Spelrekommendationer i Grupp A
Urugay vinner grupp A @ 1.92 hos Feelbet
Börja spela hos Feelbet, dom bjuder på 300 % bonus upp till 750 kr på din första insättning. Läs mer och hämta bonus

Mohammad Al Sahlawi att göra flest mål för Saudiarabien @ 3.50 hos Unibet.
Just nu 200 % bonus upp till 1000 kr. Läs mer och hämta bonus

Fler välkomstbonusar hittar du här!

%d bloggare gillar detta: